Hoe klink jij vandaag?

De meest gestelde vraag in mijn praktijk is: hoe kan ik mijn stem verbeteren? Natuurlijk is het antwoord op deze vraag voor iedereen anders, maar er is wel een manier om erachter te komen wat jouw stem nodig heeft. Hiervoor heb je twee dingen nodig:

  1. Een opname van je stem (dit is misschien niet wat je wilt horen, maar je zult er echt aan moeten geloven, want je zult eerst je stem moeten analyseren voor je weet waar het probleem ligt)
  2. Mijn stem-observatielijst (die kun je hier downloaden)

Let er op bij het maken van je opname dat je een stukje spontaan spreken krijgt, bijvoorbeeld door een paar vragen te beantwoorden (Wat heb je vandaag gedaan? Wat is het verhaal van je favoriete film? Vertel eens over je leukste vakantie? Welke hobby’s heb je en waarom vind je dit zo leuk om te doen?) De vragen maken eigenlijk niet uit, als je er maar een uitgebreid antwoord op kunt geven. Doe dus alsof je het tegen iemand zegt die jou nog helemaal niet kent en die niks van je afweet.

Is je opname klaar? Goed zo, dan is het nu tijd om de lijst erbij te pakken en te gaan luisteren. Omcirkel in iedere regel het woord dat jouw stem het beste omschrijft, of zet een kruisje op de lijn op de plek waar je vindt dat jouw stem zich bevindt. Twijfel je welk woord het beste past? Dan kun je eventueel aan een familielid of goede vriend/vriendin vragen wat zij de juiste optie vinden, of je kunt gewoon afgaan op je eerste ingeving.

Als je dit voor elkaar hebt, heb je een lijstje van je huidige stemkenmerken. Nu kun je gaan checken wat voor jou je eerste verbeterpunt is. Heb je hulp hierbij nodig of wil je weten hoe je die verbetering kunt aanpakken? Neem contact met me op en ik kijk graag met je mee!

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: