5 Signalen dat jij last hebt van stemproblemen

Een van de dingen die ik vaak bespreek met mijn cliënten is: wanneer merk jij dat je iets doet wat niet goed is voor je stem? Ik merk daarbij vaak dat mensen het eigenlijk pas merken op het moment dat hun stem hees of schor wordt of als de stem uitvalt. Jammer genoeg hebben ze op dat moment al heel wat eerdere signalen gemist (of misschien wel genegeerd).

Maar welke signalen bedoel ik dan? Hieronder zet ik er een aantal op een rijtje:

  1. Een vermoeide stem na het spreken

Als je na het praten voelt dat je stem moe is, dan kan dit erop wijzen dat je met te veel inspanning aan het spreken bent. Dit is dus een belangrijk signaal dat je beter moet gaan opletten waar het misgaat.

2. Een droge keel

Heb je vaak een droge keel? Dan kan het zijn dat je te weinig hebt gedronken natuurlijk. Maar het kan ook zijn dat je je stembanden wat te stevig op elkaar hebt gedrukt, waardoor er irritatie is ontstaan.

3. Hoesten/kuchen/keelschrapen

Merk je dat je gedurende een gesprek steeds meer last krijgt van een kikker in je keel? Dat je even moet kuchen of schrapen om je stem goed te houden? Dit wijst erop dat spreken je keel irriteert en dus dat je je stem verkeerd gebruikt.

4. Pijnlijke of strakke spieren in nek/schouders

Dit kan natuurlijk komen door een verkeerde houding, maar pijn in je nek/schouders kan ook leiden tot problemen met je stem. Als je op een bepaalde plek spanning maakt in je lijf trekt dit vaak door naar andere delen van je lichaam. Dit kan ertoe leiden dat je je stemplooien net iets te hard tegen elkaar drukt met alle gevolgen van dien.

5. Gespannen kaak/kiezen vastbijten/tandenknarsen

Merk je dat je af en toe last hebt van gespannen kaken of ben je een vastbijter/tandenknarser? De spanning die je in je kaak hebt kan leiden tot verhoogde spanning in je keel en daarmee tot stemproblemen.

Er zijn zeker nog andere signalen te noemen, maar als je alleen al op de bovenstaande let zul je veel eerder herkennen wanneer en waar het misgaat met je stem. Merk je iets anders of wil je weten hoe je je patronen kunt doorbreken? Bel of mail me, dan hebben we het er samen over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: