Stemplooien zijn superhelden!

Je stemplooien zijn net superhelden. Nee, er komt geen donderslag of bliksem uit, ze redden geen dames uit brandende gebouwen en ze zien er ook niet uit als Chris Hemsworth. Maar toch zijn ze wel echt geweldig!

Laat het me even uitleggen…

Het zit hem namelijk in de bouw van je stemplooien.

Je stembanden bestaan uit verschillende laagjes, net als de ruwe bolster, blanke pit superhelden uit de films. De binnenste laag van je stemplooien is een spierlaag. Dit zijn zeg maar de spierballen van de superheld.

Schematische weergave van de stemplooien

Daar omheen zit een laagje weefsel ter bescherming van de spier, dat is de kleding van de superheld.

En de buitenste laag van je stemplooien? Dat is een laagje slijmvlies. Het slijmvlies zou je kunnen vergelijken met de mooie cape van een superheld (Edna Mode, ik weet het, “no capes!”, maar work with me here…) . Het slijmvlies is namelijk heel soepel en beweeglijk en kan daarom ook goed heen en weer bewegen als je stemgeeft.

Tenminste…. als je voldoende drinkt en je stembanden niet te geïrriteerd zijn. Want als je stembanden te droog of geïrriteerd raken, dan wordt het slijmvlies minder soepel en kan het niet meer goed sluiten. Dan kun je dus stemproblemen krijgen.

Dus, wil jij goed voor je stem zorgen zodat de cape soepel blijft wapperen? Dan is hydrateren van het grootste belang! In een eerder bericht schreef ik al over hoe je dit kunt doen, dus check mijn bericht van 29 augustus 2022 voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: