“Zo klink ik normaal nooit!”

“Na een drukke dag werken was ik direct naar de zaal gegaan waar ik die avond mijn informatie-avond zou houden. Ik had alles tot in de puntjes voorbereid, mijn verhaal was helder en ik wist precies hoe ik het ging doen. Een kwartier voordat ik opmoest bleek dat er een probleem was met het geluid maar dat bleek gelukkig snel opgelost. Toen de mensen de zaal inkwamen en hun plekje zochten bekrooop me een gevoel van onrust. Ik had vlinders in mijn buik, mijn mond voelde droog aan en ik had klamme handen. Mijn hartslag leek wel een race en ik merkte dat ik een hele hoge, snelle ademhaling had. Het zweet brak me zowat uit!

Maar goed, ik moest gaan beginnen, want het was tijd. Dus ik stond op, liep het podium op en meteen al bij het eerste woord kwam er een raar, geknepen stemmetje uit mijn mond. Helemaal niet passend bij wie ik normaal gesproken ben. “

Hij zit tegenover me, de zakenman in zijn prachtige pak. Het is duidelijk dat hij inderdaad normaal gesproken helemaal niet een hoge stem heeft. Maar de stress van de informatie-avond en het geluid en de spanning omdat het een nieuw soort info-avond was hadden zijn stem de nek omgedraaid.

We werkten samen aan het herkennen van spanning en ontspanning in zijn lijf en hoe hij van spanning weer naar ontspanning kon gaan. Dit deden we zowel op het gebied van zijn houding als dat van zijn stem en keel. Hij herkende dat hij met een veel te dichtgeknepen keel aan het praten was geweest, gewoon puur van de stress. We bedachten een plan om het de volgende keer anders te gaan doen.

Een maand later, bij onze laatste check-in, vertelde hij: “Ik was opnieuw gespannen van tevoren. Het begon zodra de mensen de zaal inkwamen. Ik ben op dat moment mijn oefeningen gaan doen, heb mijn lichaam losgemaakt en heb me echt even afgesloten van de geluiden van de zaal. En van tevoren had ik al een glaasje water neergezet, dus ik was ook op de droge keel voorbereid.

Toen ik deze keer opkwam voelde ik me veel prettiger, zat honderd keer lekkerder in mijn vel. En die informatie-avond? Die liep echt als een trein!”

Spanning en stress kunnen je ontzettend bij de keel grijpen, waardoor je stem ineens heel anders klinkt dan normaal en jij je boodschap veel minder goed kunt overbrengen. Wil je leren hoe je dit kunt veranderen, zodat jouw verhaal beter overkomt? Stemlogopedie helpt hierbij, dus neem gerust contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: