Brandend maagzuur: de killer van je stem

Een deel van de mensen die bij mij komt met stem- en keelklachten geeft tijdens het eerste gesprek aan dat ze wel eens last hebben van brandend of opkomend maagzuur. Velen van hen weten niet dat dit maagzuur een oorzaak of een in stand houdende factor kan zijn van hun problemen. Daarom wil ik hier wat meer informatie over geven.

Wat is reflux? En hoe herken je het?

Brandend of opkomend maagzuur heet officieel reflux. Er zijn ruwweg twee soorten reflux: 1) terugvloei van maaginhoud in de slokdarm

2) terugvloei van maaginhoud in de keel.

Reflux kan optreden in verschillende vormen (ernstig tot mild). In meer dan 50% van de reflux-patiënten is er echter een gemixte vorm te zien en is er zelfs reflux zonder zuur.

Oorzaken van deze reflux kunnen liggen in een niet goed werkende slokdarmsfincter, maar andere factoren kunnen bijdragen aan de frequentie en duur van de reflux. Reflux kan ook ‘s nachts voorkomen, waardoor mensen soms niet voelen dat er zuur omhoogkomt. Symptomen daarvan zijn onder andere hoesten, een ruwe stemkwaliteit, piepende ademhaling en slaapverstoring.

Ook oprispingen tot in de keel vallen onder reflux. Hierbij kan het zuur omhoog komen en doordringen tot in het strottenhoofd, de keelholte, de sinussen, de luchtpijp en de longen. Deze plekken zijn niet tegen de zure maaginhoud bestand, waardoor ook een klein beetje zuur al voor veel problemen kan zorgen. Deze vorm van reflux kan de oorzaak zijn voor heesheid (omdat het op de stembanden inwerkt), chronische hoestklachten en chronische keelpijn.

Wat kun je doen om reflux te voorkomen of te verlichten?

Je voedingspatroon is hierbij een belangrijk gegeven. Vermijd pittig gekruid of heel vet eten. Eet niet te veel en eet ook niet te laat op de avond. Vermijd koolzuurhoudende dranken en gerechten/drankjes die van nature al wat zuur zijn. Vermijd stress en roken waar mogelijk. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat het helpt om op je linkerzij te slapen. Hierdoor heb je minder kans dat de maaginhoud terug naar boven komt. Ook je hoofdeinde iets verhogen kan helpen. Mocht dit niet voldoende doen, ga dan naar de huisarts, want er zijn ook medicijnen die je kunnen helpen het zuur onder controle te krijgen.

Heb je last van maagzuur en ook last van je stem? Dan kun je altijd contact opnemen met een stemlogopedist om te kijken of het maagzuur de enige oorzaak is of dat je daarnaast je stem ook nog op de verkeerde manier gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: