Helpt een keelsnoepje voor je stem?

Keelsnoepjes. Ik denk dat we ze allemaal wel eens hebben gebruikt. Ook ik. Maar weet je dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor je keel en je stem? Dat zit zo:

Veel keelsnoepjes, en dan met name de ‘hete’ varianten, hebben heel veel stoffen erin zitten die je slijmvliezen uitdrogen. Dat klinkt misschien fijn als je een keel vol prut hebt, want dat wil je dan toch juist? Misschien wel voor even, maar pas op!

Er zit namelijk vaak ZO veel van die stoffen in dat het is alsof je met een kanon op een mug schiet. In het begin merk je dat nog niet, want dan maak je nog meer speeksel aan. Maar daarna, dan beginnen de problemen. Je keel wordt droog en een beetje schraal en dat leidt dus ook weer tot problemen (een wat rauw en droog geluid, extra keelpijn etc.).

Wat is nu de oplossing? Natuurlijk hebben de keelsnoepjes wel een functie: ze zorgen ervoor dat jij meer slikt en daardoor heb je minder last van je keel. Maar goed, daar kun je dus ook wat anders voor gebruiken. Een slokje water bijvoorbeeld, of een dropje.

En wil je voor een echte klassieker gaan, drink dan thee met honing. Alles waar je op kunt sabbelen kan in principe werken, want door het sabbelen stimuleer je de productie van speeksel en daardoor ga je vaker slikken.

Dus doe de keelsnoepjes in de ban en zoek een andere oplossing!

Heb je dit een tijdje geprobeerd en werkt het niet voldoende? Kom dan eens bij me langs om te kijken of je onbewust zelf je slijmproductie op gang houdt, bijvoorbeeld door te veel te hoesten of door je stem te geforceerd te gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: