De vier seizoenen van je behandeling

Wist je dat een behandeltraject verschillende fases heeft? Je kunt natuurlijk denken in intake, onderzoek, behandeling en afsluiting, maar ik bedoel eigenlijk dat alleen al het gedeelte behandeling 4 fases heeft.

In het begin kom je binnen met je klacht. Je hebt er last van, dingen lopen niet goed. Je hebt alleen nog niet door wat de onderliggende oorzaak is, of wat de zaken zijn die jouw klacht in stand houden of erger maken. Deze fase noemen we de fase waarin je onbewust onbekwaam bent.

Door het onderzoek en de uitleg die je krijgt kom je langzaamaan tot de volgende stap. Je leert patronen herkennen, leert jezelf en je dagelijkse gedrag te observeren en daardoor vallen er dingen op zijn plaat. Oh, dus DAAROM heb ik hier last van! Nou snap ik waarom ik op dat moment meer last had dan op dat andere moment! Ik kan er nog niet echt iets aan doen, maar ik snap nu wel waar het fout gaat. Dat is de fase waarin je bewust onbekwaam bent.

De derde fase, daarin beginnen de oefeningen die we doen meer op hun plaats te vallen. Je merkt dat je, als je er goed op let, al dingen kunt veranderen in je patroon en dat dit goede gevolgen heeft voor je klacht. Je klachten verminderen, maar…. als je even iets minder alert bent, dan gaat het nog altijd mis. Dit is de fase die we bewust bekwaam noemen.

De laatste fase, dat is de fase waarin je af en toe na een gesprek denkt: “Hee, nou heb ik er eigenlijk niet aan gedacht, maar het is toch goed gegaan!”. Dit is altijd een heerlijk moment, want dit betekent dat je intussen onbewust bekwaam bent. Dit is ook vaak het moment dat de logopedische therapie stopt.

Een vraag die ik wel eens krijg is: kunnen we die eerste twee fases niet gewoon overslaan? Helaas, dat zit er jammer genoeg niet in. Als je je niet bewust wordt van je probleem en de patronen die daaraan onderliggend zijn, zul je ook niet tot de latere fases kunnen komen. Het is dus van belang om het hele proces te doorlopen en je te realiseren dat je daardoor meer blijvende veranderingen kunt teweegbrengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: