Adem

In mijn vrije tijd surf ik van tijd tot tijd op het internet rond (wie niet?). Een van mijn guilty pleasures is het lezen van quotes over van alles en nog wat, maar vooral over mijn vakgebied. Afgelopen weekend kwam ik deze tegen:

Whenever I feel blue I start breathing again

Er stond geen naam bij van wie het heeft gezegd en er was niets waaraan ik kon afleiden waar het vandaan kwam. Hij was denk ik ludiek bedoeld, maar deze uitspraak triggerde me wel. Want hoe vaak gebeurt het niet dat we, onder invloed van stress of emoties, onze adem vastzetten? Dit is in de praktijk een veel voorkomend probleem bij mensen die aangeven dat ze buiten adem raken of kortademig zijn. Mensen komen dan bij mij vanwege die klachten en gaandeweg komen ze erachter dat ze hun adem vastzetten of inhouden. Het kan zelfs leiden tot overmatig boeren , omdat ze dan de vastgehouden lucht onbewust inslikken en weer opboeren.

Het advies om weer te gaan ademen is in principe een versimpelde versie van wat ik in therapie doe met mensen die dit soort klachten hebben. Want ja, je moet weer gaan ademen, maar om dat te kunnen doen moet je eerst weten wanneer je niet ademt en wat je triggers zijn waardoor dit gebeurt. Pas dan kun je manieren bedenken om ervoor te zorgen dat je blijft doorademen tijdens die momenten. Het is niet gemakkelijk, maar als het je lukt, dan zul je ervaren dat er meer rust in je lichaam en je geest komt en dat je klachten in korte tijd volledig kunnen verdwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: