Wat is resonans en waarom heb jij het nodig

Tijdens de meeste stembehandelingen komt vroeger of later de term “resonans” voorbij. Omdat resonans heel belangrijk is voor je stem en een goede resonans je stem flink kan versterken en verbeteren vormt dit vaak een groot aandeel van de therapie.

Wat is resonans? Heel simpel gezegd: resonans is het trillen van lucht in een bepaalde ruimte. Als je gaat spreken, dan komt er lucht vanuit je longen langs je stembanden. Omdat je stembanden openenen en sluiten wordt de luchtstroom onderbroken en ontstaan er geluuidsgolven. Je kunt het een beetje zien als de snaren van een gitaar. Als je de snaar laat trillen dan komt de lucht in beweging. Maar als je er geen klankkast omheen hebt zitten, dan zul je die trillingen nauwelijks kunnen horen. De klankkast van de gitaar is er om de geluidsgolven van de snaren te versterken en daardoor hoor je een geluid.

Zo werkt het ook in je lichaam. Als je de geluidsgolven kunt laten meetrillen in je keel-, neus- en mondholte, dan kun je je stem voller en luider laten klinken. Daardoor hoef je veel minder moeite te doen om gehoord te worden en reikt je stem verder, waardoor je overbelasting kunt voorkomen.

Wil je ook leren hoe je resonans kunt gebruiken om jouw stem te versterken? Neem contact met me op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: