Stilstaan

“Stilstaan is achteruitgaan” wordt er vaak gezegd, maar is dat wel zo?

Vandaag wil ik het hebben over het belang van stilstaan en welke goede gevolgen een momentje stilstaan kan hebben voor je adem, je stem en je keel.

We zijn in de loop der jaren allemaal drukker geworden. Het lijkt wel een soort pandemie van altijd maar druk bezig zijn met dit en met dat. Op de vraag “Hoe gaat het met je?” komt steeds vaker het antwoord: “Ja goed hoor, ik heb het druk”, alsof druk zijn een doel op zich is.

Druk zijn lijkt productief bezig zijn en daarom goed, want je behaalt doelen, bent actief en gaat vooruit. Maar doordat we het druk hebben komen we er pas laat achter dat de balans verstoord raakt, met allerlei gevolgen voor ons leven en onze gezondheid. Een voorbeeld daarvan is dat ik de laatste jaren steeds meer mensen bij mij krijg die last hebben van een verkeerd adempatroon. Dit kan in vrijwel alle gevallen direct gelinkt worden aan hun drukke agenda.

En wat te denken van alle mensen die rondlopen met een hese stem of met het gevoel van een brok in de keel, spanning in hun keel of het gevoel alsof hun keel dichtknijpt? Stuuk voor stuk zijn dit tekenen dat hun lichaam de drukte niet meer aankan en begint te protesteren.

Even stilstaan en inchecken bij jezelf is de simpelste en snelste manier om op te merken wat er speelt. Wat gebeurt er in je lichaam? Zijn je schouders opgetrokken? Is je ademhaling snel of langzaam. En waar voel je die ademhaling zitten? Voelt je buik los of juist strak? En hoe zit het met je voeten? Staan die losjes in je schoenen of heb je je tenen bij elkaar geknepen? Door in de tijd die het kost om 3 keer te ademen deze punten eens na te gaan voor jezelf zul je veel eerder ontdekken wat er speelt en kun je beter beoordelen of er sprake is van overmatige spanning.

En als je dan merkt dat er inderdaad sprake is van overmatige spanning, dan kun je eerder ingrijpen. Dat hoeft niet meteen door je dag leeg te maken en op de bank te gaan liggen hoor. Je kunt ook je schouders een paar keer ronddraaien, of je voeten ontspannen. En merk je dat je een snelle, hoge ademhaling hebt? Neem dan de tijd om 3 of 4 keer een lange uitademing te maken door je lippen bij de uitademing iets te tuiten. Hierdoor ga je langzamer ademen en dit geeft direct een ontspanningsreactie in je hele lichaam.

Door af en toe een paar seconden stil te staan kun je juist daarna weer beter vooruit. Dus doe jezelf een plezier en neem vandaag 5 keer de tijd om even stil te staan en bij jezelf in te checken.

Merk je dat je regelmatig spanning vasthoudt in je lichaam, of dat je adem telkens opnieuw weer snel en hoog zit? Neem dan gerust contact met me op, dan help ik je om een meer blijvende verandering teweeg te brengen.

Plaats een reactie