De kunst van het weglaten

Soms krijg ik ineens inspiratie voor het schrijven van een bericht. Dit gebeurde me afgelopen donderdag ook.

Ik was naar een concert van Voces8 gegaan, samen met mijn moeder. Voor wie Voces8 niet kent, deze groep bestaat uit 8 zangers die met name de laatste jaren op YouTube erg actief zijn. Zij zingen echt de sterren van de hemel, ga ze zeker eens even opzoeken daar en geniet!

Maar goed, ik was dus daar bij hun concert en ik zat zo ongelooflijk te genieten van de prachtige muziek die ze lieten horen. En ineens viel me iets op: de zangers en zangeressen leken bijna verstild, bewogen niet of nauwelijks en lieten hun zangstem vrij komen.

Voces8

Ineens overviel me de gedachte: wat doen we toch altijd te veel als we last hebben van onze stem. Hoe vaak merk ik niet dat mensen met stemklachten eigenlijk veel te hard aan het werken zijn om hun geluid voort te brengen? Maar door die inspanning raakt hun hele systeem overbelast en daardoor worden de problemen alleen maar erger.

Daarom wil ik in dit bericht graag een zin met je delen die ik tijdens een van mijn vele cursussen heb geleerd: Kan ik minder doen? Het lijkt een simpel iets, maar het kan je ZO veel brengen als je hier mee aan de slag gaat.

Kan ik minder doen in mijn keel als ik praat? Kan ik minder doen in mijn schouders als ik achter de laptop zit? Kan ik minder doen als ik aan het praten ben? Ik ben erg benieuwd wat je ontdekt als je minder gaat doen en meer laat gebeuren. Ik hoor het graag van je!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: